11 jóslat a francia válogatottról 2019-re

Szerző: | 2019-02-1 | Francia válogatott

francia válogatott

 

Az alábbi írás az Omlett du fromage Facebook oldalán jelent meg 2019. január 2-án.

1️⃣ Kik lesznek az újonnan behívott kerettagok?


„Annyi van, mint a szemét” – szól Bödőcs. Didier Deschamps végtelen mederből merít és akár négy ütőképes csapatot is összerak, csak priorizálni kell: a bizalmi emberekből álló tengely (Lloris, Umtiti, Varane, Pogba, Matuidi, Kanté, Griezmann, Mbappé, Giroud) tág, a keret átlagéletkora alacsony, szinte csak a sérülések és látványos formahanyatlások alakíthatnak a csapaton, nem a kísérletezési hajlam, vagy a politikailag jól eladható „fiatalítás”-projekt. Deschamps ennek ellenére szeret váratlanokat húzni, 2017-ben (Benjamin Pavard, Steven Nzonzi) és 2018-ban (Lucas Hernandez, Alassane Pléa) is kerültek elő új nevek, 2019-ben a két legvalószínűbb játékos Clément Lenglet (Barcelona) és Houssem Aouar (Lyon), de szóba jöhet még Jonathan Bamba (Lille), Dayot Upamecano (Lipcse), Issa Diop (West Ham), vagy Matteo Guendouzi (Arsenal) is. Jobbhátvéd-fronton a parádés nevű Kenny Lalát (Strasbourg) is láthatjuk egy nap. Félig vicc, de bármikor kinézem, hogy Sébastien Haller (Giroud-klón a Frankfurtból) is kap egyszer egy táviratot.

2️⃣ Kik fognak eltűnni?


A 33 éves Adil Rami mécsese csak nem fog örökké égni a kispadon, de Thomas Lemar és Dimitri Payet szénája is rosszul áll vagy a koruk, vagy a formájuk miatt. Steven Nzonzi is nyugovóban a Rómánál, de a magas / nyurga / jól passzoló profil túl kézenfekvő a szövetségi kapitánynak, egy ideig még talán közel fogja tartani magához.

3️⃣ Mi lesz veled, Lacazette?


Semmi. Az Arsenal csatára hozza, amit eddig is: háttal a kapunak, vagy a kaput támadva is pimaszul hatékony, de semmi igazán kiemelkedő. Képességei alapján sokak szerint megérdemelne még egy esélyt, de Deshchamps-on is múlik, hogyan használja. A franciák játéka arra épül, hogy Giroud testi fölényét (khm) kihasználva visszategye a labdát Griezmannak, ezzel átjátszva az ellenfél középpályáját. Ez a legszilárdabb játékelemük, minden más csak helyzeti passzolgatás, tapogatózó keresgélés. A fő kérdés, hogy Deschamps mit csinál, ha nincs Giroud? Jellemzően Mbappét tolja középre és bevet egy gyors szélsőt (Dembélé, Martial). Emiatt viszont Lacazette lehetőségei beszűkültek és az is baljós árny, hogy legutóbb előbb hívták be a gyors megindulásokra képes Alassane Pléát, mint a nem túl gyors, de klinikai pontosságú Lacazette-et, aki akkor tudna igazán lubickolni, ha a játék arra menne ki, hogy kiszolgálják őt a 16-osnál. Csakhogy a játék nem erre megy ki.

4️⃣ Jó dolog volt elkerülni a Nemzetek Ligáját?


Inkább igen, mint nem. Júniusban játsszák a Nemzetek Ligája négyes döntőjét (résztvevők: Hollandia, Svájc, Portugália, Anglia), Franciaország nem lesz ott, így azzal sem kell számolni, hogy hasonló átok települne rájuk, mint a Konföderációs kupa győztesein, miközben legalább két módon is kvalifikálhatják magukat a 2020-as Eb-re. A franciák idén nyáron pihennek.

5️⃣ Deschamps folytatja a stratégiáját?


Hah! Ez volt a becsapós kérdés. Milyen stratégia? Deschamps alkalmazkodik a játékosai erősségeihez és gyengeségeihez, majd menet közben vált. Szokták „pragmatikusnak” címkézni, szerintem közelebb áll hozzá a „realista”-kifejezés, mert úgy tud a zsetonjaival gazdálkodni, hogy közben nem recseg bele a gerince, csak azt figyeli, ami előtte van, mert tudja, minden más felesleges. Ha Tolisso egész évben magas szintet nyújt, de a Vb első meccsén lyukra fut Ausztrália ellen, zokszó nélkül kikerül a következő meccsekre. Ha egy három támadós rendszerben a két szélső nem zár vissza fegyelmezetten (Mbappé, Dembélé), akkor az egyiket szemrebbenés nélkül lecseréli egy védekezésben jártasabb, munkaterhelésben jobb tűrőképességgel megáldott középpályásra (Matuidi). A Kékek pihekönnyű sorsolást kaptak a 2020-as Eb selejtezőkre (Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra), legfeljebb csak remélni lehet, hogy Deschamps unalmában többet kísérletezik új variációkkal. Zömében betömörülő csapatok fognak jönni futószalagon, nem nagyon lesz más választása, mint kezdeményezni, meccsről-meccsre.

6️⃣ Adrien Rabiot vissza fog térni a válogatottba?


Idén kizárt. Az idő ellene dolgozik, Deschamps pedig a csoport védelmét tartja szem előtt. Annak, aki felemeli a hangját és nem a csapat érdekei lebegnek a szeme előtt, öri hari lesz. Rabiot korábban a vérszegény teljesítménye miatt kikerült a válogatott kezdőjéből, majd visszautasította, hogy a világbajnokságon tartalékos legyen. Jelenleg már a klubjában (PSG) sem játszik. Esélyesen a Barca kispadjára utazik, ami olyan, mint végignézni, ahogy valaki belehajt egy szakadékba.

7️⃣ Lesz új kapusa a válogatottnak?


Legfeljebb egy integetés erejéig. A válogatott őreinél becsontosodott a hierarchia, Alphonse Aréola 3 évig járt be dolgozni, mire lehetőséget kapott a bemutatkozásra. Aki a legközelebb áll, hogy megmutassa magát, az Benjamin Lecomte (Montpellier), szeptemberben már kapott behívót, de csak amiatt, mert Mandanda és Lloris is betegen feküdtek otthon. Deschamps konzervatív e tekintetben, Mandanda még mindig úgy második a sorban, hogy pocsék szezont fut, és Lloris is kaphatott volna már figyelmeztetést a bakijai után. Egyelőre minden marad a régiben.

8️⃣ Olivier Giroud meg fogja előzni David Trezeguet-t az örökranglistán?


Igen. Ehhez mindössze egy gól kell. Trezegol 34 gólt szerzett, Giroud eddig 33-at. Ellene szól, hogy most lesérült és a Chelsea-ban nem ő az első választás, de Deschamps bízik benne és jó katonaként szolgál minden nem fontos meccsen (is). Giroud tavaly 4 gólt szerzett, azelőtt két évig 8-at, valahogy csak be fogja verni azt az 2-3 találatot idén is.

9️⃣ Francia lesz-e a 2019-es Aranylabdás?


Szerintem nem. Elvileg most léptünk be a post-Ronaldo/Messi korszakba, ahol végre jöhet a vízözön, de ha abból indulunk ki, hogy esélyesen a Juve nyeri a BL-t (szívesen a jinx miatt) és Cristiano Ronaldonak még mindig erős a PR-ja, lehet, hogy ez az év nem az új fejezetről fog szólni. 2019-ben nem lesz nagy torna a BL-n és a Nemzetek Ligája négyes döntőjén kívül, eséllyel nevezhet Griezmann, akinek otthonában, a Wanda Metropolitanóban rendezik a döntőt, ez adhat némi motivációt a jó szereplésre és ha összejönne neki, akkor nagyon kerek lenne a történet. Kylian Mbappé és Raphael Varane is befuthat a végén, de közvetlen riválisaik között ott van Neymar és Luka Modric is, egyiküknek sincs nyert ügye. Az Mbappé-mánia miatt teszek egy óvatos alaptétet azért Kylianra – ha már francia nyeri, ő lesz az.

Mikor röppen fel újra a pletyka, hogy Zidane lesz a következő szövetségi kapitány?


Hát nem 2019-ben. A Manchester United-es kaland nem öltött testet, a francia válogatott pedig egyszerűen nem bukhat idén akkorát. Ha azt nézzük, hogy a Nemzetek Ligájában 2020 márciusában akkor is játszhat selejtezőt, ha csak harmadik lesz a csoportjában, Deschamps itt lesz velünk az Eb-ig, legalább.

1️⃣1️⃣ Meddig szárnyal Mbappé?


Még magasabbra. Tavaly 9 góllal ő
lett a válogatott gólkirálya, ami 15 év után a legjobb éves eredmény, a Vb-n 4 gólt szerzett, köztük egyet a döntőben és kiemelkedően nagy meccset futott Messi Argentínája ellen. És még csak most múlt 20, az isten szerelmére. Számára ez az év arról fog szólni, hogy a PSG-vel áttörjék önnön korlátaikat és szintet lépjenek a Bajnokok Ligájában.

Christophe Szabo

Christophe Szabo

Az Omlett du fromage-on nincsenek gyorshírek, élő eredmények és meccsfelvezetők. Vannak viszont összeállítások, elemzések, interjúk és vitatémák a francia foci legkülönbözőbb részeiről.