Év tehetségei, Ligue1 – 2018/2019

Szerző: | 2019-05-17 | Ligue1

francia tehetségek

A francia bajnokság egy tehetségkeltető – függetlenül attól, hogy világsztárok, magasan jegyzett játékosok vagy elkallódott örök tehetségek bújnak ki belőle. A 2018-2019-es Ligue1-szezon végével ideje átvenni a névsort, amit az európai top klubok firkanthatnak a bevásárlólistájukra.

A lista összeállításakor két szempontot vettem figyelembe:

  • A játékos születési éve 1998. január 1. és 2001. december 31. közé essen (2019-ben készült a lista, így ebben az időszakban 18-20 évesek).
  • A szezonban legalább 1000 percnyi játékidőt tudjon felmutatni.

A lista összeállításakor – a saját tapasztalatok mellett – figyelembe vett források: 1, 2, 3, 4.

==========

Faitout Maouassa

(francia, bal hátvéd, Stade Rennais – kölcsönben: Nimes Olympique, szül: 1998. július 6.)

A posztján megbízhatóan teljesítő, mégis komplex balhátvédekből mintha kevesebb teremne Franciaországban, ezért érdemes kitűzni a táblára a nevét. Faitout nomen est omen (keresztneve azt jelenti, “mindenes”) támadó középpályásként kezdte, idén sorolták vissza balhátvédnek, így a teljes korridort megjárta. A szezonban a Rennes-től szerepel kölcsönben a Nimes-nél, ahol a mutatói nem kiugróak, de egy zártan védekező kiscsapat szélső hátvédjétől nem is ez az elvárandó. Gyors, bátor és háttere miatt sokszínűséget visz a támadásokba.

 

William Saliba

(francia, belső hátvéd, AS Saint-Étienne, szül: 2001. március 24.)

https://www.youtube.com/watch?v=FLSWxt6XOM0

Saint-Étienne új fuvallata egy Raphael Varane-alkatú hátvéd, akinek alacsonyabban van a súlypontja és feltűnően lomhább is. Idén 9-szer kezdett a Saint-Étienne-nél, a matuzsálem Loic Perrin, Mathieu Debuchy és Neven Subotic tapasztalatából volt mit felszednie – sokat javult játékolvasásban és nyugalomban. Nyomástűrő képessége is kimagasló.

 

Kelvin Amian Adou

(francia, belső hátvéd, Toulouse FC, szül: 1998. február 8..)

Alain Casanova a Toulouse-ban szinte minden poszton kipróbálta, papíron most jobbhátvéd, de egy kicsit mindenhez (is) ért. Angol középcsapat néz ki neki, mivel konstans középmagas szintet hoz, kiugró teljesítmény és sérülés nélkül.

 

Moussa Diaby

(francia, támadó, Paris Saint-Germain, szül: 1999. július 7.)

Az egyik legtöbbet játszatott játékos a PSG-fiókák közül. Robbanékony, teli energiával, 10-15 méteres sprintjein mindenkit beelőz, ami miatt inkább a kietlenebb széleken érvényesül. Első labdaérintését és kezelését még lehet polírozni, Párizsban várhatóan elérte foglalkoztatásának csúcsát a fáradt ellenfelek elleni utolsó 30 perces szereplésekkel. Jófogás a vonalszélsőt kereső csapatoknak.

 

Benoît Badiashile

(francia, hátvéd, AS Monaco, szül: 2001. március 26.)

Thierry Henry elhíresült székbetolós videójában őt pesztrálta. Nyugodt, erős hátvéd jó bal lábbal, de látásmódja és játék-intelligenciája még hiányos. Hasonló ívet járhat be, mint Issa Diop a West Hamben – nagy ígéret, de hasonló üvegplafon. Sok hibája ellenére meglehetősen jól kezelte a nyomást, talpon maradt, amikor Kamil Glik és Naldo is látványosan összezuhantak a Monaco nehezebb időszakaiban.

 

Manu Garcia

(francia, támadó középpályás, Manchester City, kölcsönben: Toulouse FC, szül: 1998. január 2.)

A konvencionális cselgép. Szerződése szerint még a Manchester City alkalmazottja, idén a Toulouse-t egészítette ki kölcsönben. Alain Casanova – meglepetés – kipróbálta a teljes középpályán (10-es, 8-as, 6-os poszton), tempótámadásoknál és ritmusváltásoknál jól jöhet, de a City-ben a két Silva elállja az útját. Jól fog kinézni egy nap a Girónában.

 

Yann Karamoh

(francia, támadó középpályás, Girondins de Bordeaux, szül: 1998. július 8.)

Nemzetközileg már feltűnt a radaron, az Inter Milanban is futott pár kört, de a nehéz mentalitása béklyóként csüng a lábán. Az a játékos, aki ha elkedvtelenedik, a következő szezon elejéig nem lehet viszontlátni. A testcselei, lefordulásai, kreativitása ugyanakkor rengeteget adhatnának csapatának.

 

Malang Sarr

(francia, belső hátvéd, OGC Nice szül: 1999. január 23.)

Egy bal lábas belső hátvéd, aki szélső hátvédként majdnem megfulladt a mélyvízben. Lucien Favre irányítása alatt csak úgy kapkodta a levegőt, Patrick Vieira már középre rendelte, azóta felszedett egy kis önbizalmat és szépen tartja magát. Fiatal kora ellenére így is a Nice legtapasztaltabb játékosa.

 

Rafael Leao

(portugál, támadó, Lille szül: 1999. június 10.)

Luis Campos, a Lille szakmai igazgatója – jó kofához illően – úgy adta el a sajtóban, mint a “Portugál Mbappé” – amitől azért messze vagyunk. Leao egy igazi “fox-in-the-box”, a tizenhatos lesipuskása, a labdák begyűjtője, a ráfordulások karate mestere, aki jól helyezkedik, kitámaszt és kapura fordul. Jókor tud lenni jó helyen a gyors kihozataloknál, de a befejezései még csiszolhatók. Ritka profil az övé, a Lille várhatóan Nicolas Pépé eladása után több teret fog neki biztosítani.

 

Boubacar Kamara

(francia, belső hátvéd, Olympique Marseille, szül: 1999. november 23.)

https://www.youtube.com/watch?v=Ksia-0kafGg

Made in Marseille – sóhajtanak fel a kikötővárosban. Az OM akadémiája az egyik legterméketlenebb az országban, így külön büszkeség, hogy a saját gyermekük az első teljes szezonjában beküzdötte magát a kezdők közé. Alacsony termete ellenére rengeteg légipárbajt nyer, a technikája tiszta, szinte mindent rubrikát kipipál a modern védők adottságaiból. Jules Koundé eltitkolt ikertestvére, klónja, alteregója.

 

Jules Koundé

(francia, belső hátvéd, Girondins de Bordeaux, 1998. november 12.)

Boubacar Kamara genetikai másolata idén Gustavo Poyet alatt még virágzott, hogy egy kisebb hullámvölgy után visszakapaszkodjon. Szinte minden meccsen játszott, nem sérült, keveset eltiltott, korához képest meglehetősen nyugodt és kontrollált, időnként pimaszul jól észrevett mélységi labdákkal. Paolo Sousa alatt várhatóan hibrid szerepet fog kapni (védekezésben belső hátvéd, támadásban szárnyvédő) egy csikicsuki taktikás csapatban, á la Kyle Walker.

 

Ismaila Sarr

(szenegáli, támadó, Stade Rennais, 1998. február 25.)

Két kimeneteles játékos: vagy ő lesz a következő Ousmane Dembélé, vagy a következő Wilfried Zaha. 10 gól felett, 8 gólpasszal talán ő lépte tavalyi önmagához a legnagyobbat, viszont a szép Európa Ligás szereplés mintha túl sokat fényesítene a megítélésén. Sarr igazi szélső játékos: szélvész gyors, aki meghúzza és beadja, vagy befelé cselez és lő. Kicsit koordinálatlan mozgása miatt legtöbbször olyan testhelyzetben találják meg egy faulttal, hogy rendszeresen az arcomhoz kapok. Biztosan el fogják vinni egy nagyobb csapathoz, kérdés, hogy mit kezd a betömörülő csapatok ellen.

 

Jonathan Ikoné

(francia, támadó, Lille OSC, 1998. május 2.)

Az egyik legérdekesebb profil – inkább irányító, aki játszatja a társait, gyeptéglányi helyeken cselez és még bal lábas is. Könnyű összehasonlítani Bernardo Silvával, aki szeret kombinálni, átfordítani, a védekezést sem veti meg és egyből szimatot fog, ha megszerzi a labdát. A vonalak között mozgó szabad ember, aki talán azért nem tűnt ki túlságosan idén, mert befejezésben még van mit javítania. Jövőre a Bajnokok Ligájában mutathatja meg magát. A PSG számkivetettje Jean-Kévin Augustin, Moussa Dembélé, Ferland Mendy és Kingsley Coman után.

 

Houssem Aouar

(francia, középpályás, Olympique Lyonnais, 1998. június 30.)

Idén nagyobbat robbanthatott volna, de tehetsége így is megkérdőjelezhetetlen. Profilja maga a Pep Guardiola-konfekció, a középpályán bárhol megállja a helyét. Ha a Lyon megválik Nabil Fékirtől, Tanguy Ndombelétől és Memphis Depaytól, több szerepet fog kapni és fontos lesz, kit kap maga mellé. Andres Iniestás játékához (testhez közel tartott labda, belsős jobblábas passzok, makulátlan kezelés, lefordulások, jó ütemben cipelt majd leadott labdák) átlagon felüli helyzetfelismerést is magáénak tudhat. Csak legyen töke többet invesztálni a csapatmunkába akkor is, ha omladozik a vakolat – idén túl sokszor olvadt bele a háttérbe.

 

Kylian Mbappé

(francia, támadó, Paris Saint-Germain, 1998. december 20.)

Mit nem mondtak még el Párizs csodagyerekéről? Idén 3 dologban újított: a jobb szélről áttolódott középre Edinson Cavani helyére, ahol nem okozott csalódást; státuszban megkezdte Neymar beelőzését és sokkal több mentális kihágást engedett magának. Az úriember páncél alatt egy fokokat négyesével vevő fiú tombol, aki ha idén nem is dönti meg Ibra gólrekordját (50 találat egy szezon alatt), jó úton jár, hogy egy nap megtegye. A Manchester United elleni visszavágón kihagyott helyzetei tanulóterep lehet számára, hogy többször vegye a nyakába a csapatot.

Christophe Szabo

Christophe Szabo

Az Omlett du fromage-on nincsenek gyorshírek, élő eredmények és meccsfelvezetők. Vannak viszont összeállítások, elemzések, interjúk és vitatémák a francia foci legkülönbözőbb részeiről.